Dietetyczny marcepan bez cukru - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Dietetyczny marcepan bez cukru




Jak zrobić dietetyczny, zdrowy marcepan w polewie czekoladowej bez cukru?

Składniki:
– 250g migdałów
– 150g ksylitolu
– 30ml rumu lub koniaku
– 1/2 łyżeczki aromatu migdałówego
– 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
– 100g gorzkiej czekolady 90% kakao

Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem w naczyniu. Po 5-10 minutach gdy namiękną obieramy je ze skórki. Obrane migdały suszymy i mielimy na gładką masę aż do uzyskania idealnej konsystencji. Gdy masa jest gotowa miksujemy masę migdałową z ksylitolem, rumem i aromatami.
Przy pomocy np. foremek tworzymy batoniki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g gorzkiej czekolady 90% kakao. Obtaczamy batoniki w czekoladzie.

Kaloryczność 1 porcji [40g]: 195 kcal
Węglowodany: 6g
Białka: 5g
Tłuszcze: 16g
Poliole: 14g
Alkohol: 1g

Kaloryczność (całość [bez polioli]): 2100 kcal
Węglowodany: 62g
Białka: 58g
Tłuszcze: 170 g
Poliole: 150g
Alkohol: 12g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: