Dietetyczne spaghetti ze szpinakiem i indykiem - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Dietetyczne spaghetti ze szpinakiem i indykiem

Tym razem wznosimy się na kulinarne wyżyny: smaku oraz wartości odżywczych. Wspaniała kompozycja witamin, mikroelementów, węglowodanów, białek i tłuszczy.

Składniki: 
Makaron z semoliny : 50g
Sznycel z fileta piersi indyka : 150g
Świeży szpinak, świeża bazylia, 1 pomidor, 1/2 cebuli, oliwa z oliwek, przyprawy: sól, ostra papryka, czosnek granulowany

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy ok. 8-10 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie mięso kroimy w cienkie, długie pasy, przyprawiamy solą, ostrą papryką oraz granulowanym czosnkiem. Powierzchnię patelni przy pomocy palca pokrywamy cienką warstwą oleju ryżowego. Smażymy mięso na złocisty kolor.

Przygotowujemy dip: W naczyniu umieszczamy pomidora, 1/2 małej cebuli, dodajemy 1 małą łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki ciepłej wody, szczyptę soli i 3 liście bazylii. Ucieramy przy pomocy blendera na gładką pastę.

Na szpinaku układamy makaron oraz mięso, polewamy dipem i dekorujemy bazylią.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 470 kcal
Węglowodany: 50g
Białko: 50g
Tłuszcz: 8g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: