Zapiekanka z wołowiną, mozarellą, brokułem i bazylią - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Zapiekanka z wołowiną, mozarellą, brokułem i bazylią



Składniki:
500g mielonego mięsa wołowego
200g tartej mozarelli
1/2 brokuła
200g pełnoziarnistego makaronu z pszenicy durum
dodatki: pieprz ziołowy, olej ryżowy, sól, 1 ząbek czosnku, świeża bazylia

Przygotowanie:
Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju ryżowego. Smażymy mięso kilka minut aż nabierze odpowiedniego stopnia wysmażenia. W tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz innymi przyprawami w ramach gustu. Pod sam koniec smażenia wrzucam na patelnię drobno posiekany ząbek czosnku.
W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. ok. 180 stopni oraz gotujemy wodę w dwóch garnkach. Wodę lekko solimy, do jednego naczynia wrzucamy małe kawałki brokuła, a do drugiego makaron pełnoziarnisty. Gotujemy go ok. 8-10 minut „al dente. TIP: dodając odrobinę oliwy do wody z makaronem zapobiegniesz sklejaniu się świderków. Brokuła gotujemy ok. 2-3 minuty aby lekko zzieleniał.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy mięsa, brokułów, makaronu i naprzemiennie posypujemy tartą mozarellą. Na samym końcu dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii oraz posypujemy całość z wierzchu odrobiną oregano.
Zapiekamy całość w piekarniku przez około 10-15 minut.

Wartości odżywcze (całość)
Kaloryczność:  2000 kcal
Węglowodany: 160g
Białko: 160g
Tłuszcz: 70g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: