Pikantna zupa Chilli Con Carne - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Pikantna zupa Chilli Con Carne

Gdy znudzi nam się standardowy posiłek z kaszy, czy ryżu, warto od czasu do czasu sięgnąć po zupę. Wariacji na temat Chilli Con Carne istnieje całkiem sporo. W tej wykorzystamy składniki, które uczynią ją pełnowartościowym posiłkiem idealnym na mroźne dni.

Składniki:
300g kapusty kiszonej
2 czerwone papryki
2 puszki czerwonej fasoli
kilka małych ziemniaków
2 średnie cebule
300g sznycla z indyka lub mięsa mielonego z indyka
kawałek pora
przyprawy: sól, pieprz cayenne, liść laurowy, pieprz czarny w całości, kminek, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy ok. 3 litry wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plastry (ok. 4-5mm). Dodajemy łyżeczkę  soli i gotujemy aż lekko zmiękną.  Zmniejszamy ogień, dodajemy kiszoną kapustę. Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojonego w cienkie paski indyka, lub mięso mielone z indyka. Na tym etapie całość doprawiamy dużą porcją pieprzu cayenne. Dorzucamy kilka ziaren pieprzu czarnego. Gotujemy całość na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie pasy paprykę, pokrojoną w plastry cebulę oraz drobno posiekany por. Wrzucamy liść laurowy, dodajemy odrobinę kminku, rozmarynu i tymianku. Gdy wszystko lekko się razem podgotuje, dorzucamy czerwoną fasolę i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 45-60 minut.

Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 1000 kcal
Węglowodany:  120g
Białko: 120g
Tłuszcz: 4g

Wartości odżywcze (1 porcja 300ml)
Kaloryczność: 100 kcal
Węglowodany: 12g
Białko: 12g
Tłuszcz: 0,4g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: