Pikantna sałatka z indykiem - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Pikantna sałatka z indykiem

Na indyka – jak i na kurczaka: sposobów jest wiele. Oto jeden z tych ostrzejszych.

Składniki:
– Sznycel z piersi indyka ok. 200g
– świeży mix sałat
– 2 duże pomidory, 1/2 ogórka zielonego
– sos sałatkowy lub świeży koperek
– olej lniany, przyprawy: zmielone chilli, imbir, sól, czosnek, czerwona papryka, rozmaryn, sos sojowy

Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie, długie pasy. Smażymy ok 8-10 minut na oleju ryżowym. W tym czasie doprawiamy je imbirem, chilli, papryką, rozmarynem i solą. Gdy jest już prawie usmażone podlewamy kilka kropel sosu sojowego. Do miski wrzucamy mix sałaty, pokrojone w kawałki pomidory oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać czerwoną cebulę lub odrobinę czerwonej fasoli. W szklance mieszamy sos sałatkowy z 2 łyżkami oleju lnianego i 2 łyżkami wody. Polewamy całość. Na wierzchu układamy mięso.

Wartości odżywcze:
Kaloryczność (całość): 500 kcal
Węglowodany: 25g
Białko: 60g
Tłuszcz: 25g

Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się jako kompletny posiłek. Dzięki dużej objętości syci na długo, dostarczając jednocześnie sporej ilości protein i witamin. W dodatku, spora ilość imbiru i chilli podkręci metabolizm.


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: