Pochrzaniony kurczak - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Pochrzaniony kurczak

Siemanko! Czy marzyłeś kiedyś o jedzeniu, które pozwoli Ci uzyskać znakomite wyniki w sporcie, a jednocześnie wzniesie Twoje odczucia smakowe na wyżyny? Oto kurczak ze sosem chrzanowym.

Składniki na 1 porcję:
80g makaron pełnoziarnisty
1 pierś z kurczaka ok. 200g
por, chrzan, majonez, koperek, pomidor, oliwa z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka, majeranek, tabasco, sproszkowany czosnek, vegeta

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaj szczyptę soli i gotuj makaron przez ok. 10-12 minut. W tym czasie przygotuj mięso: ponacinaj je w podłużne pasy, wysmaruj oliwą z oliwek (ok. 1 nakrętka). Dodaj przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,  majeranek, rozmaryn, sproszkowany czosnek, vegeta, kilka kropel tabasco. Wetrzyj wszystko dokładnie w mięso i w nacięcia.
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni i wstaw mięso na ok. 12 minut. W tym czasie przygotuj sos: daj 2 łyżeczki chrzanu, 1 płaską łyżeczkę majonezu oraz posiekaj bardzo drobno kawałek pora. Dodaj również szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Do dekoracji możesz użyć warzyw, ja akurat dodałem pomidora. Do warzyw i makaronu nie stosujemy już oliwy, gdyż daliśmy ją do mięsa – mamy również tłuszcze w sosie w postaci majonezu.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 600 kcal
Węglowodany: 55g
Białko: 60g
Tłuszcze: 20g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: