Rolady wołowe z musztardą ziołową - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Rolady wołowe z musztardą ziołową

Jeśli ktoś kiedyś powiedział Ci, że po treningu musisz wypić odżywkę białkową i to jedyna słuszna droga do osiągnięcia czegokolwiek – pokaż mu to.

Składniki:
Wołowina – ok. 250g
Ryż brązowy – 1 woreczek 100g
Olej lniany – 2 łyżki stołowe
Sałata zielona, koper lub inna zielenina
Przyprawy: Musztarda ziołowa, cebula, czosnek w proszku, pieprz, sól, mieszanka przypraw suszonych

Przygotowanie:
Ryż gotujemy ok. 20-25 min. W tym czasie przygotowujemy rolady. Rozwinięty plaster mięsa smarujemy musztardą (dla osób na redukcji: najlepiej Dijon – nie zawiera cukru), pieprzymy, solimy oraz wkładamy posiekaną cebulę lub np. kawałek ogórka i zawijamy całość.
Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem ustawionego na ok. 200 stopni na około 20-30 minut na blasze lekko spryskanej bezkalorycznym olejem, lub cienko posmarowanej oliwą.
Talerz wykładamy sałatą i zieleniną. Mają one niebanalne znaczenie w połączeniu z wołowiną, ponieważ pozwalają wchłonąć więcej żelaza i innych cennych pierwiastków.
Po wyłożeniu ryżu wylewamy na niego 2 łyżki oleju lnianego i doprawiamy mieszanką przypraw suszonych. Na mięso polewamy niewielką ilość musztardy. Osoby na redukcji mogą z niej zrezygnować lub zastąpić np. musztardą typu Dijon, która nie zawiera cukru.

Wartości odżywcze:
1 porcja (2 rolady+100g ryż): ok. 1000 kcal

Węglowodany: 80g
Białko: 55g
Tłuszcz: 30g

Z uwagi na dużą kaloryczność tego posiłku, najlepiej jest spożywać go bezpośrednio po intensywnym treningu siłowym. W innym przypadku warto podzielić go na np. 2-3 porcje.


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: