Makaron razowy z warzywnym pesto i kurczakiem - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Makaron razowy z warzywnym pesto i kurczakiem

To danie wykonasz w kilkanaście minut i na pewno zachwycisz nim siebie oraz innych.

Składniki:

Makaron żytni razowy (ok. 100g)
1 pierś z kurczaka (ok. 250-300g)
8-10 dużych liści sałaty
oleje smakowe: chilli, bazylia
przyprawy: bazylia, sól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnek
dodatki: rzodkiew, koper, ogórek zielony, czerwona papryka

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Dodanie kilku kropel oliwy spowoduje, że kawałki nie będą się przyklejać do garnka ani do siebie.

W tym czasie przygotowujemy sos pesto. Liście świeżej zielonej sałaty wkładamy do naczynia, np. shakera. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ja dodałem 1 łyżkę chilli oraz 1 łyżkę o smaku bazylii. Dodajemy przyprawy: odrobina soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu. Można dodać odrobinę świeżego czosnku lub sproszkowanego. Dodajemy garść kopru. Blendujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy drobno posiekanego zielonego ogórka bez skóry i znów blendujemy przez kilka sekund. Na samym końcu dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostki i tym razem blendujemy tylko chwilę około 1-2 sekund, by kawałeczki pozostały większe.

Gdy sos jest gotowy kroimy mięso w grubsze pasy. Smażymy kurczaka na bezkalorycznym oleju z dodatkiem soli morskiej, pieprzu oraz odrobiny czosnku w proszku. Smażymy mięso bez przypraw wrzucając na bardzo mocno rozgrzaną patelnię, smażymy kilkanaście sekund a następnie zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy. Taka technika pozwala zachować znakomitą soczystość mięsa. Pamiętamy o przewracaniu kawałków np. poprzez potrząsanie patelnią.

Wykładamy makaron, polewamy sosem i układamy na nim kurczaka oraz dodatki: koper, drobno posiekaną rzodkiewkę lub dowolne inne.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 800 kcal
Białko: 60g
Węglowodany: 80g
Tłuszcz: 25g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: