Sznycel z indyka z miodem a’la Kuba - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Sznycel z indyka z miodem a’la Kuba

Jeśli od dawna nie jadłeś czegoś ekstra pysznego, spróbuj tego przepisu, a spotkają Cię wyjątkowe doznania smakowe ;-).
Indyk z miodem a’la Kuba.

Składniki:
1 kawałek sznycla z piersi indyka (ok. 300g)
1 łyżeczka miodu (spadziowego lub kwiatowego)
odrobina wiórek kokosowych
przyprawy: przyprawa do kurczaka, przyprawa kebab-gyros, pieprz kajeński, świeżo mielony pieprz kolorowy
1 płaska łyżeczka musztardy diżońskiej (dekoracja)

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na blasze układamy kawałek folii aluminiowej i spryskujemy bezkalorycznym olejem. Mięso myjemy w zimnej wodzie i suszymy przy pomocy ręczników papierowych.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z obydwu stron, oraz pieprzem kajeńskim i przyprawami do kurczaka i kebab-gyros. Wykonujemy poprzeczne nacięcia na mięsie z jednej, wierzchniej strony. Przy pomocy dłoni smarujemy mięso miodem i w nacięciach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-17 minut.
Całość można posypać niewielką ilością wiórek kokosowych.
Sznycel smakuje znakomicie z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego z pszenicy durum.

Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 400 kcal
Białko: 60g
Węglowodany: 10g
Tłuszcz: 5g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: