CocoChicken – Kotlety w panierce kokosowej - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

CocoChicken – Kotlety w panierce kokosowej

Kurczaka podobno można przyrządzić na 150 sposobów. Jeśli tak, to ten jest 151!
Smaczny i oryginalny przepis na kotlety z filetu piersi kurczaka w chrupiącej panierce.

Składniki:

1 średnia pierś kurczaka (ok. 220g)
1 jajko
2 łyżki stołowe otrębów owsianych
2 łyżki stołowe otrębów pszennych
2 małe łyżeczki wiórek kokosowych
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, lub dowolne.

Przygotowanie:

Mięso myjemy. Ubijamy kotlet, by tworzył cienki plaster. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab. Do osobnego naczynia wbijamy jajko i przy pomocy widelca mieszamy je.
Następnie przygotowujemy panierkę: na talerzyk wsypujemy otręby owsiane, otręby pszenne oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem (najlepiej palcami).
Mięso maczamy z obydwu stron w jajku a następnie w przygotowanej panierce.
Rozgrzewamy patelnię dość mocno i smażymy kotlety ok. 3-5 minut z obydwu stron na bezkalorycznym oleju do smażenia.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 400 kcal (porcja 220g)
Białko: 52g
Węglowodany: 13g
Tłuszcz: 10g

Najlepiej podawać z brązowym ryżem i warzywami, lub kaszą.
Smacznego!


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: