Stek Martini z musztardowo-orzechowym dressingiem - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Stek Martini z musztardowo-orzechowym dressingiem

Ten posiłek to spełnienie marzeń dla wygłodniałych mięśni po treningu. Czy biegasz, czy grasz w tenisa, czy trenujesz na siłowni – taki stek to solidna porcja białka dobrze bilansowana przez zdrowe tłuszcze.

Składniki:
1 stek wołowy np. z rostbefu (ok. 250g)
pieprz, sól, pieprz cayenne, przyprawy
50 ml Martini rosato
ok. 15 g orzechów laskowych
2 małe łyżeczki musztardy dijon

Przygotowanie:
Stek myjemy i z obu stron pieprzymy, solimy i doprawiamy według uznania. Smażymy na mocno nagrzanej patelni około 3-5 minut z każdej strony. Zalewamy 50 ml Martini i czekamy aż alkohol odparuje na dużym ogniu. Następnie zalewamy ok. pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing: Orzechy laskowe kroimy i siekamy bardzo drobno, dodatkowo zgniatając drobiny nożem. Mieszamy z musztardą.

Wartości odżywcze:
Kaloryczność:  520 kcal
Białko: 55 g
Węglowodany:  5 g
Tłuszcz: 27 g


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: