Pikantny ryż basmati z tuńczykiem - AeroFitness.pl

« Powrót | Strona główna

Pikantny ryż basmati z tuńczykiem

Kto raz spróbuje, pokocha ten przepis ;).

Składniki:
1 puszka tuńczyka w wodzie
1 torebka ryżu basmati (lub dzikiego / brązowego)
1 papryczka chilli
pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
odrobina świeżej natki pietruszki
kawałek czerwonej papryki

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu podsmażamy na patelni na bezkalorycznym oleju lub na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Doprawiamy curry, kurkumą oraz odrobiną czerwonej papryki. Podsmażamy i wrzucamy odsączonego tuńczyka. Podgrzewamy kilkadziesiąt sekund, po czym dodajemy dodatki: pognieciony czosnek, cebulę, pietruszkę, paprykę oraz pokrojone w talarki chilli. Całość delikatnie tylko blanszujemy, nie smażymy warzyw, tylko lekko podgrzewamy całość.

Dekorujemy pietruszką, pomarańczą lub wedle uznania.
 


Lubisz ten wpis? Wesprzyj stronę i udostępnij na facebooku: